Het is 2020. Oudejaarsavond is weer achter ons en velen van ons hebben weer een heel jaar met goede voornemens ingeluid. Maar hoe houd je ze nou vol? Lees gauw verder.
Goede voornemens worden elk jaar gemaakt. Afvallen, meer sporten, meer sparen of gewoon een algehele transformatie (New Year, New me). Maar over het algemeen worden deze in de eerste drie maanden weer gebroken. Ruim 80% verbreekt de beloftes die zij aan zichzelf en anderen hebben gemaakt. Ik ben zelf vaak zat één van die 80% geweest, dus om iedereen (inclusief mijzelf) een steun in de rug te geven zijn hier 10 manieren om jouw goede voornemens dit jaar wél vol te houden.
1. Houd je goede voornemens simpel.
Soms wil je je gehele levensstijl herzien. Een zeer loffelijk streven natuurlijk. Maar, dit zorgt vaak voor een
gigantische druk. Het is logisch dat je tegen het einde van het jaar denkt, tot hier en niet verder ik gooi ALLES om. Maar het is goede manier om jezelf teleur te stellen. Wat kun je dan bijvoorbeeld wel doen? Je kunt je concentreren op één of twee van je belangrijkste doelen.
2. Kies zorgvuldig.
Ok denk je maar wat moet ik dan kiezen? Nou, misschien wil je je concentreren op diegene die de grootste impact hebben op je geluk, gezondheid en voldoening. Stoppen met roken zal bijvoorbeeld zeker weten je gezondheid verbeteren, en het zal je na het slagen zeker vullen met trots en zal je gelukkig maken (maar misschien NIET in het begin)
3. Wees realistisch.
Mensen die wel eens van SMART doelen hebben gehoord zullen deze herkennen… Waarschijnlijk het hele artikele wel. Wat zijn je eerdere ervaringen met je goede voornemens? Wat zorgde er voor dat je ze niet behaalde in de voorgaande jaren? Stel daarom reële doelen aan jezelf. Zeg niet dat je dit jaar 7000 euro gaat sparen in het eerste half jaar. Of dat je nu ECHT 30 kilo gaat afvallen in een paar maanden. Je vaak hele stromingen die zeggen dat je doelen over the top moeten zijn. Maar met dit soort dingen is het stellen van kleine doelen beter.
4. Maak hapklare porties.
Zoals ik bij 3 al zeg is realistische doelen stellen in het begin het beste. Maar stel je wilt een groot doel stellen doe het voor heel het jaar en breek die op in kleine stukken. Bijvoorbeeld als jij 30 kilo wilt afvallen, kijk naar wat een gezonde periode is om dat te doen. Zeg dan bijvoorbeeld dat je elke maand tussen de 4 en de 5 kilo wilt afvallen. Of begin met een klein bedrag te sparen. Zet elke maand 30 euro opzij.
5. Plan je doelen in
Een tijdsbestek voor doelen is van vitaal belang voor motivatie. Het is jouw meting voor succes, de manier waarop je jouw vorderingen op korte termijn naar het ultieme langetermijndoel beoordeelt. Koop een kalender of agenda zodat je jouw acties voor de komende weken of maanden kunt plannen en kunt beslissen wanneer en hoe vaak je ze evalueert. Heb je nog geen planner? Ik raad deze aan:
6. Maak aantekeningen.
Als je je doelen hebt ingepland heb je een fysieke notitie van jouw doel voor dit jaar. Schrijf nu ook de details op. Wat moet je doen om de doelen te behalen? Hoe ga jij jezelf er aan herinneren? Het kan ook een goed idee zijn om een soort visionboard te maken. Hierin plaats je foto’s en teksten van hoe je leven er uit ziet als jij je doelen hebt behaalt! Een foto van een slankere jij, of foto’s van sportapparatuur. Misschien is een goede motivator wel een plaatje van je bankafschrift van vorig jaar. (ouch). Soms is het voelen van de “pijn”van je oude situatie juist wat je nodig hebt. (Een visionboard zit ook in de agenda die ik boven linkte).
7. Treat yoself!
Dit is een heel belangrijk, maar ook een gevaarlijk onderdeel. Als je voor jezelf mijlpalen voor je evaluatie inplant is een beloning zeer belangrijk om je motivatie vast te houden. Pas dus wel op. Het is namelijk heel makkelijk om te zeggen dat je wel een reep chocola verdiend omdat je zo goed je dieet hebt gevolgd. Of omdat je veel gespaard hebt je wel iets duurs voor jezelf mag kopen. Bepaal van te voren wat de beloning gaat zijn, want één fout en je valt weer terug.
8. Ontvang ondersteuning.
We hebben met dit soort dingen altijd wel een periode dat het dus slechter gaat. Het is daarom van belang dat je een steunnetwerk hebt. Betrek vrienden of familie erbij. Misschien hebben zij wel dezelfde uitdagingen. Zorg dat je elkaar accountable houdt. Dit zorgt ervoor dat de kans van slagen veel groter is omdat je het samen doet! Het zorgt er ook voor dat je minder snel terugvalt.
9. Geef niet op!
Houd er rekening mee dat een slip-up op een gegeven moment bijna onvermijdelijk is, en je moet dit niet een excuus laten zijn om op te geven. Als het gebeurt, moet je putten uit je reserves van zelfvertrouwen en kracht, dus bouw deze kwaliteiten zo vaak als je kunt. Wees echt trots op je eerdere prestaties en wees niet kritisch op jezelf. Mensen met een hoger zelfbeeld en zelfvertrouwen zijn in een veel betere positie om te slagen, dus vergeef jezelf onmiddellijk en zeg: “Ik begin nu opnieuw!”
10. Neem de leiding.
Deze prestaties zijn echt haalbaar in jouw kunnen. Mensen kunnen adviseren en ondersteunen, maar het zijn jouw acties en gewoontes die moeten veranderen om de gewenste resultaten te zien. Het hebben van een sterk gevoel van controle over je leven is noodzakelijk om je aan je plannen te houden. Degenen die iedereen en alles behalve zichzelf de schuld geven, zullen niet de middelen hebben die nodig zijn om te veranderen. Ja, het is eng om verantwoordelijkheid te nemen voor je toekomst, maar het is toch beter dan het alternatief?
Wat mij heeft geholpen bij het veranderen van gewoontes is het boek: Atomic Habits/Elementaire Gewoontes van James Clear. Dit boek zorgt ervoor dat kleine veranderingen in je gewoontes gigantische gevolgen kunnen hebben.
Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel dit jaar wat meer grip hebt op je doelen! Ken je mensen die dit ECHT moeten lezen? Tag ze op Facebook!